Sindikat uposlenika u javnom sektoru, danas je pokrenuo inicijativu da se usvoji mogućnost izbora preventivnog bolovanja. Preventivno bolovanje je sistem brzog liječenja, kako bi se spriječilo razvijanje početnog oboljenja u nešto konkretnije.

“Ovaj sistem bi u velikoj mjeri, pored toga što bi sačuvao zdravlje naših uposlenika, riješio bi nas i mnogih birokratskih tegoba. Svaka osoba ima pravo na bolovanje, ali se često dešava da državni službenici uzimaju samo po dva do tri dana nekih 50 puta godišnje, te onda mi to moramo zavoditi pod bolovanje. Prava je komplikacija da svaki put dijelimo tako po nekoliko dana, onda da poredimo koliko je dana ostalo te sve to provlačiti kroz papire. Muka osobama koje odobravaju bolovanje, a muka i uposlenicima koji traže. Ovako ćemo spriječiti tu vrstu nervoze i efikasno davati slobodne dane”, kaže Šemsa Protokol, članica sindikata uposlenika u javnom sektoru.

“Odleži unaprijed” je sistem bolovanja, gdje se bez ikakvog monitoringa može uzeti slobodan period, kako bi se ozdravilo prije nego se bolest razvije u nešto veće.

“Svaki uposlenik prilikom korištenja bolovanja ‘Odleži unaprijed’, dužni su jedino poslati poruku svom nadređenom da nisu dobrog zdravstvenog stanja, te im ovaj odmah odobriti slobodne dane. Tu molbu ne treba potkrijepiti ljekarskim opravdanjem, jer možete realno i kućnim liječenjem to srediti, tako da sebe i svog šefa rješavate mnogih muka. Poslodavac mora odobriti u jednom turnusu tri radna dana, a do uposlenika je da li će to spajati s vikendom ili ne. Također, broj koliko puta godišnje smijete uzeti ovu vrstu slobodnih dana nije ograničen. Bitno je da u kontinuitetu ne mogu uzeti više od tri radna dana. Ukoliko im je potrebno više slobodnih dana, onda moraju uvezati sa svojim zakonskim bolovanjem na koje imaju pravo”, dodala je Šemsa Protokol.

Kao validan dokaz o uzimanju slobodnih dana potrebno je samo putem SMS-a i Vibera poslati poruku, te čak to za vas može učiniti i neki uži član porodice.