Usprkos velikoj vrućini i toplotnom valu koji hara našom zemljom iz sarajevskog ViK-a ipak su odlučili da određenom broju stanovnika glavnog grada ugase vodu. Ovaj čin toliko je dirnuo predstavnike nekoliko afričkih država koji su odmah pokrenuli akciju prikupljanja vode za građane Sarajeva.

“Ovo je stvarno velika sramota šta se dešava u toj malo zemlji po imenu Bosna i Hercegovina. Mi ovdje nemamo vode i na to smo u neku ruku naviknuti, ali ti ljudi tamo nisu. Sada je tamo koliko smo vidjeli velika vrućina, a oni nemaju vodu i to nas je dirnulo do suza. Iako nemamo puno odlučili smo ipak pomoći. Već smo u suradnji sa nekoliko država Afrike pokrenuli akciju prikupljanja vode koju ćemo pokloniti građanima Sarajeva. Ovo nije prvi ovakav slučaj u Sarajevu, a mi smo sada odlučili reći da je dosta tog terora i pomoći građanima”, rekao je Sadio Didier Otu, savjetnik ministra za vodosnabdijevanje Malija.

Građani Sarajeva oduševljeni ovim činom odmah su poslali poruke zahvalnosti u Afriku.

“Hvala im od srca. Drago nam je da je neko prepoznao naš problem i da nam je odlučio pomoć. Teror ViK-a traje već godinama i mi smo na rubu izdržljivosti. Zbog toga smatramo da nam je pomoć nekih stranih zemalja neophodna. Svako malo nam gase vodu i na to smo naviknuti već, ali sada u toku toplotnog vala to je stvarno nehuman čin koji zaslužuje svaku osudu. Nadamo se da će voda iz Afrike što prije doći jer ne znam koliko dugo možemo izdržati ovako”, poručili su građani Sarajeva.