Naše odbojkašice su šokirale javnost, nakon što su objavile da tokom takmičenja borave u podrumu i da država im nije omogućila budžet za adekvatan smještaj. Odmah po objavi oglasio se i sam vrh države, kako bi objasnili o čemu se radi.

“Bosna i Hercegovina je rasadnik dobrih sportista ali mi to nemamo kao prioritet za finansiranje. Sjetite se samo nedavno ženske košarkaške reprezentacije i njenog uspjeha, koju smo mi odmah podržali nakon što je ostvarila zavidan rezultat. To je zapravo praksa kako ne bi davali novac onako bez ikakve zasluge. Mnogi sportisti nažalost to zloupotrijebe i ne ostvare ništa ukoliko im damo novac ranije”, naglasio je član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Ženska odbojkaška reprezentacija će svakako dobiti određenu finansijsku pomoć, ukoliko na narednom prvenstvu osvoje barem bronzu.

“Pravilo je da se barem na jednom takmičenju osvoji bronzana medalja, kako bi država stala iza određene ekipe ili sportiste. Sve se u životu treba zaslužiti pa tako i novac, a u drugu ruku im to može biti motiv da naprave prvi iskorak. Eno koliko smo samo novca bacali na fudbalsku reprezentaciju prije nego su otišli na Svjetsko prvenstvo i ništa. I onda su razvukli prvi plasman petnaest godina, dakle to nema efekta. Fino neka se potrude, onda ćemo ih mi primijetiti kada nas mediji isprozivaju i sve uredu”, dodao je Džaferović.

Odbojkašice ukoliko ne ostvare na ovom prvenstvu neko od prva tri mjesta, mogu pokušati dalje ukoliko ne žele da zapnu i da dalje spavaju po podrumima.