Srpska akademija nauka i umetnosti se oglasila povodom prozivanja Dragana Mektića kako je Srbija kriva zbog ogromnog broja migranata u Bosni i Hercegovini.

“Mi iz SANU-a oštro osuđujemo izjave Dragana Mektića upućene Srbiji i njenom narodu. Srbi sa obe strane Drine moraju biti istrajni u jednoj ideji, a to je ona koju im mi iz akademije naložimo. Niko ne sme da se ističe kao pojedinac, te da lično zaključuje stvari, a još manje da ih javno iznosi. Ovom prilikom želimo da obavestimo javnost da je od danas, Dragan Mektić, za sve Srbe u svim srpskim zemljama od Crnog do Jadranskog mora, izdajnik, te da se prema njemu tako treba i postupati. Zabranjujemo bilo kakvu vrstu komunikacije s njim, naređujemo prekide familijarnih i kumskih odnosa, oduzimamo mu pasoš, te pravo da nosi srpsko ime i srpsku veru. Neka ceo svet zna da je najgori Srbin nakon Vuka Brankovića dotični Mektić”, izjavio je danas Vladimir Kostić, predsjednik akademije.

Pokrenuti je hitan postupak da se Dragan Mektić u svim aspektima izbaci iz Srpskog roda.

“Koliko danas ćemo Dragana eleminisati iz naše braće, poturčiti i osunetiti, promeniti mu ime i oduzeti svu pokretnu i nepokretnu imovinu. Dragan od današnjeg dana pa dok je živ ne sme kročiti nogom na zemlju koju kontroliše srpska vlada, da li ona bila vlada Srbije ili Republike Srpske, to je nebitno. Neka istorija upamti ime ovog zlikovca, koji je ukaljao ime sv. Save i svih Srba kroz dosadašnju historiju. Za krst časni i slobodu zlatnu”, stajalo je na kraju depeše koju je SANU-u objavila jutros.

Još su poručili da će kompletno porodično stablo Dragana Mektića biti izbrisano iz svih arhiva.