U akciji “Zdravo Duster” legitimisana je porodica Dragana Lukača.

Prema nezvaničnom i nepotvrđenom izvoru, cilj akcije je spriječiti okupljanje građana u grupama od troje i više ljudi.

MUP RS nije željelo otkriti detalje akcije ni motiv pa smo za objašnjenje pitali komšije. Devedesetdvogodišnji M.D. posmatrao je akciju preko žive ograde.

“Svirala je Colonia. Na partitudi Malo po malo i ovaj grad postaće naš upala su dva Dustera iz koga je izašlo 14 pripadnika policije. Lukaču je ispala tacna. Burno je reagovao iako nisam vidio nikakvu potrebu za tim pošto se tacna činila praznom. Potom je njegova supruga poslužila pripadnike policije rakijom. Jedan je odbio pod prijetnjom disciplinskog postupka, ali svinjski špinjetak nije mogao da odbije. Nisu pretresli kuću ni auto. Meni je to bilo čudno, i sad evo još ne mogu doći sebi. Mislim, kad sam čuo da legitimišu sve grupe brojnije od troje porodicu sam odmah sklonio u Njemačku. Razumijem potrebu da se čuva javni red i mir ali zaista mi nije jasno zašto ministar mora biti žrtva takvog bezobrazluka”

O motivima akcije “Zdravo Duster” pripadnici policije nisu željeli govoriti. Prema nepouzdanom i neprovjerljivom izboru, iza ovoga stoji jedan od tužilaca kojeg već dva dana ne mogu dobiti na telefon. Šatro.info neće dalje izvještavati o ovom slučaju dok tužilac ne bude pronađen i dok ministar ne odluči hoće li ga teretiti za rušenje ustavnog poretka ili će sve završiti na radnom sporu.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, tvrdi da nije upoznata sa pojedinostima akcije. “Ako je akcije i bilo iza nje stoje pripadnici federalne policije koji imaju naviku da oblače uniforme policije RS, kradu službena vozila i tako pokušavaju prenijeti nadležnost nad policijom na zvanično Sarajevo”.