Predsjednik HDZ-a u BiH, Dragan Čović ne krije da želi formiranje trećeg entiteta i da nikad nije prežalio Herceg-Bosnu. Priča oko Herceg-Bosne danas je ponovo aktuelna, a gospodin Čović najavio je moguć ulazak Herceg-Bosne u EU i to do 2030. godine.

“Ja sam stvarno pokušao da budem građanin BiH i da svo svoje znanje i energiju uložim u napredak te zemlje. Međutim, vidim da to niko ne cijeni i pored Milorada Dodika uvijek ja ispadnem glavni krivac za sve probleme. Gurali smo BiH prema EU, ali izgleda da od toga nema ništa bar ne u skorijoj budućnosti. Zbog toga sam odlučio ponovno pokrenuti priču oko Herceg-Bosne koja je uvijek bila tu negdje priznale to moje kolege iz Sarajeva ili ne. Ovim tempom Herceg-Bosna kada bi se formirala i odcijepila od BiH bi prije ušla u EU nego BiH što stvarno sramota, ali nama ide na ruku”, rekao je Dragan Čović, jedini legitimni predstavnik Hrvata u BiH i predsjednik HDZ-a.

Gospodin Čović je naveo da Herceg-Bosna već sada ispunjava sve uvjete za otvaranje pregovora sa EU.

“Herceg-Bosna ispunjava sve uvjete za otvaranje pregovora sa EU osim što ne postoji. Kada bi je formirali ona bi bila na korak od ulaska u EU što bi bio veliki korak za sve nas. Do 2030. godine Herceg-Bosna bi bila u EU po nekim našim proračunima. Sa druge strane BiH sigurno to neće uspjeti. Mislim da bi se aktivnije trebali pozabaviti pitanjem formiranje Herceg-Bosne jer bi to bilo dobro za sve nas”, dodao je Dragan Čović.