Održani su izbori na kojim su građani zemalja Evropske unije birali zastupnike za Evropski parlament. Pravo da bira 12 evropskih zastupnika s hrvatskih lista imalo je 154 hiljade glasača izvan Hrvatske, a većinu čine oni iz Bosne i Hercegovine.

Građani BiH s hrvatskim putovnicama jučer su imali pravo glasati na ukupno 41 biralištu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu. Velika izlaznost ove godine nije iznenadila, ali je iznenadila podrška glasača koju je dobio predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

Prema preliminarnim rezultatima Dragan Čović dobio je više od 95 posto glasova Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Iako među četiri zastupnika HDZ-a koji će narednih godina sjediti u parlamentarnim klupama u Strasbourgu neće biti Dragana Čovića impresivan je rezultat koji je ostvario na gotovo svim biralištima u BiH. Ime Dragana Čovića čak nije ni bilo na biračkim listićima, ali se narod masovno mobilizirao kako i ovaj put Dragan Čović ne bi pretrpio poraz od strane nelegitimnih predstavnika u BiH.

“Ja sam morala izać’. Dosta je više priča o majoriziranim Hrvatima, o odlasku mladih, o malim penzijama. Nećemo više dozvoliti da Bošnjaci i njihov Željko Komšić upravljaju našim životima”, rekla je mostarska penzionerka koju smo među prvima zatekli na biralištu.

Nakon preliminarnih izbornih rezultata kontaktirali smo Dragana Čovića, koji se ovom prilikom zahvalio građanima na podršci, iako naredne četiri godine neće ni prismrditi Strasbourgu, jer je trenutno zaposlen u Domu naroda Parlamenta BiH i pravo mu je dobro. “Ja ću ovu podršku iskoristiti za jačanje naše pozicije u BiH i svijetu. Ovi rezultati dokaz su da se i ovo malo Hrvata što je ostalo u BiH i dalje pali na priče o majorizaciji, nelegitimnom predstavljanu, aktivaciji MAP-a, evropskim integracijama”, zaključuje Čović.