Od našeg stalnog dopisnika.

Poznata medijska ličnost, Branko Đurić, poznatiji i kao Đuro, prijavio je se protekle nedjelje na listu aplikanata humanitarne organizacije Doktori bez granica. Prije ove egzibicije, Đuro se od ranije eksponirao kao glumac (Dom za vešanje), pjevač i frontmen grupe Bombaj Štampa (ko bi mogao da zaboravi hitove kao što su  Ja se zovem Mirko, Nedim i Sally G) i na kraju krajeva, kao režiser sitkoma Naša mala klinika koji je bio svojevrsni omaž serijama poput Chicago Hope, ER i Mr. Bean. Kako je ekskluzivno izjavio za naš magazin, upravo ga je iskustvo sa seta Naše male klinike (NMK) ponutkalo da razmisli o volonterskom radu.

Đuro nam se prvo otvorio o sopstvenom zdravstvenom problemu. Naime, slavni kućni čarobnjak pati od rijetkog poremećaja zbog koga mu u rektalnom završetku izrasta ćelavi glumac iz HNK. „Doktori kažu da ne mogu da ga odstrane hirurškim putem i da jedino može svojom voljom da nestane. Nije jednostavno da se živi, posebno su otežane svakodnevne radnje, poput sjedenja i druženja sa porodicom, ali nekako se mora. Počeo sam da personalizujem to svoje stanje, čak sam mu i ime dao – Rene.“

Međutim, Đurić ne dozvoljava da ga bolest pokoleba i hrabro kreira planove za budućnost. Jedan od njih, možda najskoriji za realizaciju, jeste i priključivanje u volontersku organizaciju Doktora bez granica.

„Pazite, ja sam kao režiser NMK proveo skoro deceniju upijajući medicinsku terminologiju. Evo, mogu u po bijela dana i po noći identifikovati ključnu kost, tako da sam ja faktički u većem stanju pripravnosti nego neki studenti medicinskog fakulteta. Štaviše, znam neke od njih koji studiraju u dužem vremenskom periodu i dobri su mi prijatelji.“ – pohvalio nam se Đuro. Dodao je još da je prvo došao na ideju da se zbog nedostatka papirologije prijavi u drugu volontersku organizaciju pod nazivom Doktori bez diploma, ali se za to ispostavilo da je u pitanju bila Interpolova akcija za razbijanje međunarodnog lanca falsifikacije akademskih titula.

Na našu opasku da je NMK u suštini bila jedan od prekursora kraha televizije i da je sadržajem opasno koketirala sa fikcijom, Đuro nas opominje da je svaki kadar NMK snimljen po istinitoj medicinskoj priči. „Potrebno je napomenuti ovdje da ja iako nisam ozvaničen u registru medicinara ipak liječim, i jesam na neki način doktor. Doktor za humor. A upravo to treba siromašnoj i gladnoj djeci Afrike. I toj je moj plan, otići u ratom opustošene zemlje u subsaharskom pojasu i postaviti malu poljsku kliniku.  Jedino što me brine je to gdje ću naći Bosanca portira tamo dole…“

Intervju se nažalost ubrzo prekinuo kada smo pokušali da stavimo do znanja Đuri da je u njegovoj bivšoj družini doktor bio neko drugi.