Nakon laboratorijske analize u Bijeljini i potvrde u Beogradu, danas je zabranjen uvoz turskih mandarina u Republiku Srpsku, zbog povećanog prisustva pesticida ‘Fenvalerat’.

Međutim, kako saznajemo, vlasti u ovom bh. entitetu nisu časile ni časa, već su odmah reagirale, te najavile da, ukoliko ove mandarine bude prodavala Kristina, će moći da se distribuirati na prostoru RS-a.

“Ono što planiramo s ovim potezom, ako se Kristina odluči da dođe i radi, jeste da pustimo te mandarine u prodaju. Vjerujemo da će to u mnogome pomoći privredu i ekonomiju Republike Srpske, jer vjerujemo da će nahrliti veliki broj turista iz susjednih zemalja. Naravno, ne bismo mi prodavali takve mandarine domaćem stanovništvu, nego samo onima koji bi dolazili iz Hrvatske ili Srbije da kupe te posebne mandarine”, rekao je ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vjekoslav Petričević.

Ono što je ministar Petričević naveo kao prednost za maloprodaju i mikroekonomiju, kaže da može biti veliki pomak i za makroekonomiju.

“Ako uvezemo Kristinu, osim što ćemo se riješiti tih mandarina koje imaju viška pesticida, također ćemo napraviti profit za uvoznika, a ujedno ga spasiti od gubitka. S druge strane, na taj način možemo podići prodaju ovog, ali i ostalog voća i time potpomoći lokalnu privredu. Mislim da je ovo pun pogodak. Čim prije ćemo ući u pregovore da uvezemo Kristinu”, dodaje Petričević.