Visoki predstavnik u našoj zemlji, Christian Schmidt jučer je nametnuo izmjene izbornog zakona BiH. U nizu reakcija na ovu odluku gospodina Schmidta domaći političari su između ostalog zamolili gospodina Schmidta da svoje odluke više ne objavljuje nakon radnog vremena.

“Političari u BiH rade do tri sata i to je plafon koliko god oni u medijima pričali drugačije. Ja sam u tri već kod kuće za stolom. Gospodin Schmidt nametnuo je to što je nametnuo i mi tu nemamo pravo glasa sada. Fino nam je čovjek dao priliku da se dogovorimo nismo uspjeli i sada nema kukanja. Međutim, imamo zamjerku na vrijeme objavljivanja njegovih odluka. Najavio je svoje obraćanje u pola pet što je daleko preko našeg radnog vremena i to nam je stvorilo problem jer su svi očekivali našu reakciju i morali smo raditi do kasno sinoć”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Druge dvije političke struje koje vladaju u BiH složile su se sa gospodinom Čovićem.

“Ne možemo mi biti cijeli dan dostupni pa imamo i mi svoj privatni život, a moramo i odmarati. Imao je cijeli dan da se oglasi, a on je to odlučio uraditi nakon radnog vremena. To je sve njegov strah i nesigurnost u svoje odluke. Mi od sada tražimo od njega da odluke objavljuje u toku našeg radnog vremena i to bi bilo najbolje da uradi do 12 sati kako bi mi do kraja radnog vremena stigli reagovati”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS-a.