Na zadnjoj press konfrenciji održanoj u u četvrtak, 7. Jula u Banja Luci, Predsjednik Republike Srpske i vođa SNSD-a, Milorad Dodik, poručio je kako zbog stranih uticaja građani Burkine Faso sve više potenciraju proizvodnju pamuka, što neposredno zadire u razvoj ekonomije i privrede Republike Srpske. Predsjednik je najavio ukoliko Burkina Faso ne prestane usmjeravati sve resurse ka prozivodnji pamuka, uvođenje sankcija prema građanima Burkine Faso.

„Prije nekoliko dana sam sjedio sa predstavnicima iz Lagosa, te zamjenikom kancelara Njemačke Gerardom Umlaubtom, rekao sam im isto što ću sada vama, sitne provokacije ne mogu srušiti obilježja i ime Republike Srpske, tako da građani Burkine Faso slobodno nastave fokusirati svoju privredu ka pamuku, mi nećemo dozvoliti da to naruši politiku SNSD-a i našeg bosanskohercegovačkog entiteta.“, izjavio je Dodik.

Republika Srpska već deceniju želi preusmjeriti privredu na pamuk, jer kako kaže tržište zahtjeva prilagođavanje. Isto tako, Dilorad Modik je upozorio da međunarodna zajednica pripazi sa ponašanjem prema RS-u, u suprotnom će zakupiti novu vilu na Dedinju.