Samo što je završena 15. po redu, u Banjaluci je zakazana i nova, 16. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, i ovaj put na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Naime, isti dan kada su zbog veta Milorada Dodika tri odluke Predsjedništva BiH stavljene van snage, podrškom dvije trećine zastupnika, u Domu naroda Parlamenta BiH održana je sjednica na kojoj je usvojen državni budžet.

Iako su i Dodikovi delegati podržali donošenje budžeta, Dodik je detaljnijom analizom sadržaja došao do zaključka da se nigdje ne spominje Republika Srpska i srpski narod, što je, kako kaže, direktno kršenje izvornog Dejtonskog sporazuma i prava srpskog naroda.

„Mi smo uvijek kroz istoriju koračali podignute glave. Nećemo dozvoliti da se neko poigrava s emocijama i ponosom Srba na ovim prostorima. Dejton jasno definiše naša prava i nećemo dozvoliti da nam nekakvi zakoni, budžeti, ustavi to oduzme. Budžet, o kakvim god milijardama da je riječ, neće urušavati Srpsku i srpski narod. Zato, pozivam sve zastupnike, istinske Srbe, da stanu iza moje inicijative da se ovo obori u startu“, rekao je Dodik.

Dodik je tokom podnošenja nove inicijative iskoristio priliku da pozove i opoziciju da podrži veto na državni budžet.

„Jasno je da ko god ne podrži ovu odluku podržava bošnjačko Sarajevo, lažnu tvorevinu Bosnu i Hercegovinu, Džaferovića i Komšića, koji samo sebi i svojima žele namaknuti pare. Ovako, ako ne podržimo budžet neće imati ni nama, ali ni njima“, zaključuje on.