Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao je predstavnicima štrajkača iz „Željeznica“ besplatan prevoz do bolnice vozilima hitne pomoći nakon što kolabiraju zbog štrajka glađu. Para i dalje neće biti.

Podsjećamo, radnici „Željeznica Republike Srpske“, njih 300 organizovani u čitavih 25 sindikata, blokadom pruge pokušavaju da se izbore za svoja radnička prava. Dodatno je 12 štrajkača započelo štrajk glađu. Prekid štrajka je najavljen samo ako još danas budu isplaćene februarske plate, za šta stručnjaci ne vide ikakvu realnu šansu.

Nekoliko predstavnika sindikata je danas dobilo audijenciju u Palati predsjednika. Na zajedničkoj konferenciji za štampu, održanoj poslije sastanka, Dodik i štrajkači izjavili su da su postigli dogovor.

„Ako ovih dvanaest budala zaista izdrži taj štrajk glađu do te mjere da kolabiraju, mi ćemo im omogućiti besplatan prevoz do bolnice, i po 500 ml fiziološkog rastvora glukoze da se vrate u život. Nakon toga mogu slobodno nazad da štrajkuju.“ rekao je Dodik.

Na pitanje kolike su posljedice blokade pruge po ekonomiju Srpske, predsjednik je izjavio da „Željeznice“ svakako obrću tako malo novca, da blokada i nema neki značaj.

Navedeno je da štrajkači traže isplatu zadnje 32 redovne plate i tople obroke u narednom periodu, te da bi se obradovali „nekoj kapari“. Ako štrajk ne uspije, radnici su najavili da će vozove „utopiti u staro željezo i podijeliti keš između sebe, bratski“.

Radnici su najavili da će novim protestnim šetnjama po Banjaluci omogućiti svojim radnicima da uživaju u čarima proljeća, kada već za hljeba nemaju.