Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodin Milorad Dodik, naredne sedmice će otputovati u Vatikan, gdje će se susresti Papa Franjom, kako bi potvrdio svoju koaliciju s Čovićem.

“Smatram da je gospodin Čović jedini relevantni predstavnik Hrvata. Iako su ga Bošnjaci sabotirali na izborima, te da je on osoba s kojom želim formirati vlast. Idem kod pape kako bi dobio zeleno svjetlo i konačno potvrdio koaliciju. Nakon što sam imao nekoliko razgovora s Vladimirom Putinom i Aleksandrom Vučićem, Papa je posljednja u nizu karika koja mi je potrebna da mi se odobri koalicija. Mi ne radimo protiv naših mentora i želim zeleno svjetlo i blagoslov od svih, kako bi uspješno formirali koaliciju. Iako je to trebao da učini lično Čović, zamolio me da ga ja posjetim, obzirom da mu se često javljao u posljednje vrijeme pa da ga ne smara. Znate koliko je Hrvatima bitan blagoslov od Vatikana za sve što rade, kao nama što je bitno šta Rusija i Srbija misle o nama. Gajimo nadu da ćemo dobiti blagoslov, te da će koalicija procvjetati punim. Ovo je jedan lijep početak razgradnje Bosne i Hercegovine, i nadamo se da ćemo u konačnici, gospodin Čović i ja imati snage da postojanje ove zemlje privedemo kraju dok smo još u politici, kako bi narednim pokoljenjima ostavili lijepe i proširene prostore Srbije i Hrvatske”, rekao je Dodik.

Koalicija će nositi simboličan naziv Cvetković-Maček, te se nadaju da će svoje planove za vršiti do kraja 2020. godine. Papa Franjo se nije oglasio, a kako tvrde izvori bliski Vatikanu, nije baš ni siguran ko je Dodik, te zašto dolazi da vidi baš njega. Razlog zbog kojeg je prihvatio posjetu je čisto altruistične prirode.