Dugo su zvaničnici Rusije bili žestoki saveznici politike predstavnika Srba na Balkanu, ali se u posljednjih nekoliko dana i to savezništvo poljuljalo. Nedavno su predstavnici Rusije Kosovo klasificirali kao nezavisnu državu, što je prouzrokovalo bijes prije svega Milorada Dodika.

“Ja ne mogu da vjerujem šta sam čuo i pročitao i danima sebe šamaram da li možda sanjam. Pa da nam braća Rusi zabiju nož u leđa i to na najgori mogući način, to je zaista sramota i boli, pogađa direktno u srce. Nemaju oni pojma šta mi trpimo ovdje zbog njih i koliko ih volimo! Pa mi njih volimo više od sebe i spremni smo svoje identitete pogaziti zbog njihovog, a oni nama ovako da vrate. E pa nema više Cile-Mile, sada ćemo drugačije ne zvao se ja Milorad”, ljutito je poručio Dodik.

Kao žestoki kontra odgovor, Dodik je iz svog kabineta odmah skinuo sliku Vladimira Putina, i umjesto nje zakačio zastavu Sjedinjenih američkih država.

“Ne da sam skinuo sliku Putina, nego sam u znak protesta na to mjesto stavio američku zastavu. I ne samo da sam to uradio, već ću pored nje staviti zastavu Ukrajine, kada već mogu da nam zabiju nož u leđa onda ja mogu vratiti tri puta gore. Preusmjerit ću budžet Republike Srpske u velikoj mjeri da se pruža finansijska podrška izbjeglicama iz Ukrajine, promoviše LGBT zajednica, glasat ću da BiH uđe u NATO i EU, ima da im napakostim za ovo itekako”, dodao je Dodik.

Milorad je također najavio promjenu zastave Republike Srpske, trobojka će ostati ali će se prefarbati u zelenu, žutu i crnu, tako da nema dodirne tačke sa bojama Rusije u znak protesta.