Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika na adresu entitetske vlade stigao je prijedlog da hitno na telefonskoj sjednici donese rješenje o neradnom mjesecu u 2020. godini. Riječ je o prijedlogu koji bi u bh. entitetu Republika Srpska mogao trajno riješiti problem s radnim i neradnim danima u januaru – najprazničnijem mjesecu u godini.

Znam po sebi, ovaj mjesec ne radim ništa, samo kuća, crkva, kafana. S poslom ozbiljno krenem tek u februaru. Patnja je piti i dernečiti, a znati da sutra radiš. To je stresno i neefikasno. Vidim da neke ozbiljne države ukidaju radne dane u sedmici, smanjuju broj radnih sati u danu, zašto mi ne bismo bili prvi koji cijeli jedan mjesec nećemo raditi”, pita se Dodik.

Ranijih godina su iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS za neradne dane računali 1. i 2. januar, kada se proslavlja Nova godina po gregorijanskom kalendaru, zatim 6. i 7. januar 2020. godine, Badnji dan i pravoslavni Božić. Nije se radilo 9. januara zbog obilježavanja i praznovanja „dana RS“, kao ni 14. januara kada se slavi Nova godina po julijanskom kalendaru.

Odluku da se praznuje do kraja januara pozdravili su i radnici. Prethodno je, kaže Dodik, dolazilo do zabuna, naročito kod radnika u javnoj službi, koji bi u vrijeme praznika zbog čestih izostanaka pobrkali radne i neradne dane u ovom mjesecu. Da do toga više ne bi dolazilo, ali i da bi u vrijeme velike rastrošnosti barem na nečemu uštedjelo, odluka o neradnom mjesecu će najvjerovatnije biti stalna praksa u narednim godinama.