Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predložio je rješenje oko kojeg se domaće vlasti nisu mogle dogovoriti skoro 20 godina. Naime, on je našao rješenje koji bi tekst bio adekvatan za himnu Bosne i Hercegovine.

“Dugo mi se već vrti jedna ideja u glavi, a to je kako pokrenuti ovu zemlju da radi u korist svih njenih naroda. Mi Srbi nismo ljubitelji što smo dio nje, ali ako već moramo biti, dajte da je napravimo boljim mjestom za sve nas. Analizirao sam tekst jedne pjesme i shvatio da bi ona bila idealna za himnu. U njoj bi ravnopravno se pronašla sva tri naroda a i tekst je jako lijep, govori o ljubavi i pomirenju”, rekao je Dodik.

Predložio je da se uzme tekst od pjesme “Neće meni Drina biti kapija”, koju originalno izvodi Husnija Mesaljić Hule.

“Ova pjesme ima sve elemente onoga što vole svi narodi. Prije svega, izvođač je Bošnjak, tako da bi tim zadovoljili njihove potrebe. Pjeva o tome da mu Drina neće biti kapija, što je ideja nas Srba koji živimo s obje strane rijeke, da se konačno spojimo. A s treće strane, Hrvati su oduvijek htjeli imati svoju granicu na Drini, tako da je i njima ova numera jako draga. U konačnici, taj tekst je ljubavni, pjeva o pomirenju i spajanju. Mislim da je do sada najbolji prijedlog, te da se može lako uklopiti na postojeću melodiju”, dodaje Dodik.

Dodik planira također da Hule bude izvori izvođač himne, ali da se ona snimi na već postojeću melodiju.