Sukob nekadašnjih prijatelja i kolega iz benda Zabranjeno pušenje, poprimio je masovne razmjere regionalnog karaktera. Ovaj konflikt je izašao iz domena svađe između Seje Sexona i Neleta Karajlića i dobro ušao i u političke sfere.

Čitao sam raspravu između Neleta Karajlića i Seje Sexona oko autorskih prava, političkih pogleda i svega ostalog, i mogu vam reći da nisam iznenađen zbog toga. Nele, kao Srbin koji se više uopšte ne bavi pitanjem rata se ponovo našao na meti nekoga ko sebe naziva probosanskim igračem, koji ga je brutalno napao. To samo govori o činjenici zbog čega ja sve ove godine vodim politiku kakvu vodim, jer očigledno sa drugom stranom nema razgovora. Oni su brutalni u svojim stavovima i uvijek im se sve vrti oko toga”, rekao je Milorad Dodik.

Dodik je kao odgovor dao političku reakciju, u kojoj će raspisati referendum od otcjepljenja Neleta iz Zabranjenog pušenja.

“Nele više nema razloga da na bilo koji način bude vezan za to primorano i nasilno jedinstvo zvano Zabranjeno pušenje. Mi ćemo raspisati referendum da se on odvoji i da živi u miru, ali prije toga da sa sobom povuče sve svoje pjesme na koje ima legitimno pravo koje mu niko ne može oduzeti. Zašto bi mi slušali sve pjesme Zabranjenog pušenja ako nam se ne sviđaju, što nas forsirate da budemo u muzičkoj zajednici koju niko ne želi i koja je projekat stranaca”, dodao je Dodik.

Vlada Republike Srpske će direktno finansirati projekat referenduma i tako još jednom povući jasnu granicu između dva naroda.