Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik se zabrinuo oko sve većeg porasta broja nargila barova u ovom bh. entitetu.

Naime, kako je rekao, zabrinjava ga trend porasta nargila barova u Republici Srpskoj, jer kako je saznao sve ih je više na Palama, u Banjoj Luci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

“Mi ne možemo dozvoliti da se naša omladina provodi isto k’o i njihova. Šta je sljedeće, da počnu jesti goveđe i pileće meso, da krenu u džamiju, da priznaju genocid? Zna se šta je srpska tradicija i šta je srpstvo. Tu nema prostora ni za kakvu nargilu i pušenje nekih arapskih cijevi s vodom. Ako ti se puši, lijepo hercegovački duhan i motaj. Uz to još naspeš rakiju što ti je deda pravio i to je Srbin, a ne nekakve tamo izbrijane frizurice i nargile”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, ovaj fenomen ima višestruki utjecaj, ne samo na tradiciju, nego i na ekonomiju i budućnost srpske omladine, jer ih navodi na dugo sjedenje.

“To je novotarija i to mogu Arapi. Oni po cijeli dan sjede, nafta se skuplja, a oni puše nargilu. Mi imamo poljoprivredu i privredu da se s njom bavimo. To kad se sjedne da se puši ta nargila, to se barem dva, tri sata ne ustaje. Ko ima vremena za to? Ovako fino kad se smota hercegovački duhan, to se ispuši i dalje se ide raditi i graditi srpska zemlja”, dodao je Dodik.

Kako saznajemo, Vlada Republike Srpske će finansirati projekat promocije duhanskih proizvoda, te projekat promocije štetnosti i nesrpskosti nargile, gdje će se osim zdravstvenih aspekata promovisati i razlozi zašto i kako to ne korespondira sa srpskom tradicijom.