Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vladajuće partije u Republici Srpskoj, Milorad Dodik je danas poslao upitnik Evropskoj komisiji, koji ona mora popuniti do prvog juna.

Naime, Dodik smatra da Bosna i Hercegovina ne mora da ima baš tako podanički stav prema Evropskoj uniji, te da, ako Evropa želi BiH, mora malo da se potrudi, jer mi nismo laka zemlja.

“Ne znam šta hoće ti iz Evrope više. Mi stalno odgovaramo na neka pitanja, nešto se u nas upire prstom da trebamo riješiti probleme, nešto nam se spočitava da smo ovakvi i onakvi, a oni nama ništa da ne kažu. E pa ne može! Znači, ja sam sjeo sa svojim timom i sastavio jedan upitnik od 15.000 pitanja koji Evropska komisija mora dostaviti nama do prvog juna. Samo da naglasim, neće se tolerisati nikakvo probijanje rokova, jer se oni toliko hvale u institucije koje funkcionišu, pa sad neka i pokažu svoju moć i kvalitet. Mi smo uvijek govorili da kod nas sve ide sporo, kasni i nekad se i ne desi, tako da, kad oni nama pošalju pitanja, sasvim je uredu da mi zakasnimo. Mi se barem ne busamo nekom izvrsnošću”, rekao je Dodik.

U ovom upitniku, dostavljeno je i mnogo objašnjenja, koja jasno pokazuju koliko mi u BiH nismo krivi za situaciju u kojoj se nalazimo, te da veliku odgovornost što smo mi idioti snosi međunarodna zajednica, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, te NATO.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen je primljena na urgentno odjeljenje Univerzitetske klinike CHU Sant-Pierre, jer je izgubila svijest kad je otvorila poštu i vidjela šta se u njoj nalazi. Bliski saradnici gospođe von der Leyen su pokušali da je dozovu dajući joj vode preko mašica, ali to nije urodilo plodom. Ishod i konačna dijagnoza ovog slučaja još nije poznata široj javnosti.