Magistralni put prema Foči je trenutno zatvoren zbog ogromne stijene koja se odlomila i zablokirala put. Već godinama na nekoliko mjesta na ovoj dionici stoje stijene koje prave problem i oko kojih je postavljena zaobilaznica, ali nakon ovog odrona definitivno će se morati raditi na sanaciji.

“Mogu slobodno reći da ovo nije slučajnost i da svi oni koji redovno koriste tu dionicu znaju da stijena ne bi pala sama od sebe na ovakav način. Mi godinama tu na nekoliko lokacija imamo zaobilaznice zbog stijena koje su pale, ali su pale tako da ostane malo prostora da se može zaobići automobilom. Ova stijena je pala tako da zablokira čitav put i ja znam da je to neko uradio namjerno”, ističe predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Dodik je i za ovu nesreću optužio političko Sarajevo i naglasio da vlast glavnog grada Bosne i Hercegovine, želi na sve načine da finansijski oslabi Republiku Srpsku.

“Vrlo dobro oni znaju da nam trenutno nije dobra situacija po pitanju finansija, i da se spuštamo na taj nivo da idemo u Saudijsku Arabiju da tražimo pomoć. Borim se kako znamo i umijemo i oni ovim metodama žele da nas dodatno finansijski oslabe. Prave nam sabotaže kako bi trošili novac na trenutno nepotrebne stvari i tako nas dodatno ugrozili”, dodao je Dodik.

Istakao je da ovaj napad neće ostati bez odmazde, i da će lično narediti sabotiranje nekoliko magistralnih pravaca u Federaciji, čak vjerovatno i autoput koji se gradi prema Mostaru.