U Budimpešti su se ”u četiri oka” sastali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban.

Fokus razgovora bila je migrantska kriza na prostoru Balkana. Orban je iskoristio priliku da od Dodika čuje na koji način se on nosi s ovim problemom.

“Prijatelja Mileta pitao sam kako je moguće da nema niti kilometra ograde, pa ipak u entitetu Republika Srpska nema niti jednog migranta. Ja sam cijelu zemlju ogradio, pa se opet pokoji migrant provuče“, ističe Orban.

Iako mediji spekulišu o samom činu posjete i mnogi tvrde da je riječ o ujedinjenju desnice na ovim prostorima, saznajemo da je povod prije svega poslovne prirode.

Naime, Milorad Dodik od Orbana kupuje nekoliko desetina kilometara bodljikave žice, koja se upravo u rješavanju migrantske krize pokazala kao isplativa i učinkovita, a koju Dodik planira za projekat ograđivanja Laktaša.

“Mi smo mirni što se migranata tiče, sve uredno pošaljemo u Federaciju. Srpskoj nijedan migrant ne može da prismrdi. Mene brinu Laktaši, tu smo tanki, planiram ograditi cijeli grad, tu su mi i rodbina i voćnjaci”, kaže Dodik.

Orban se na kraju posjete zahvalio Dodiku što je ideju i osnove populizma nesebično godinama dijelio s mlađim kolegama u Mađarskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, ali i desničarima širom svijeta.