Sportista Tomislav Cvitanušić je osvojio najviši vrh svijeta, Mont Everest i zabio našu zastavu po prvi put u historiji na krov svijeta. Iako sa svih strana stižu pohvale ne samo iz naše zemlje već i iz regije, postoje i oni koji negiraju njegov uspjeh.

“Ja smatram da ovaj podvig dotičnog Tomislava nije legitiman, i da se kao takav ne treba posmatrati kao uspjeh Bosne i Hercegovine. Svaka čast momku na hrabrosti i istrajnosti ali Bosna i Hercegovina nije osvojila taj vrh jer smatram da to nije legitimno bilo. Okačiti samo zastavu države, koja je ujedno i zastava Federacije se može svakako protumačiti, ali očigledno je da se volja Srba u ovoj tamnici od države ponovo ignoriše i to na ovakav način”, rekao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Dodik navodi da je trebalo prvo postići dogovor oko odlaska na Mont Everest, ukoliko se ovakav podvig gleda kao uspjeh države

“Trebali smo mi u zajedničkim institucijama prvo sve dogovori pa da se onda krene. Od toga ko je osoba koja sa šalje, hajde eto ok može Tomo, ali da se onda odredi kako da se gore predstavlja, da se da doznanja da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri naroda, i da to treba formulisati na pravi način. Kačenje jedne zastave bez entitetske mi ne priznajemo i zato bojkotujemo ovo osvajanje vrha”, dodao je Dodik.

Republika Srpska će odgovoriti na ovu provokaciju tako što će poslati zasebnu ekipi da se popenju na Mont Everest i pored zakače i obilježje manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini.