Nakon današnjeg defilea policije, higijeničara, udruženja pčelara, komunalnih radnika, rudara i demobilisanih boraca, završena je smotra povodom 9. januara u Banja Luci. Slab odziv građana je izrevoltirao vožda s Vrbasa, koji je odmah nakon ceremonije izdao depešu organima gonjena s jasnim uputama.

“Nadzorne kamere su snimile sve prisutne i nisam zadovoljan odzivom. Ja ovamo krv lijem da im omogućim proslavu dana Republike, okitim grad, odvojim milione za defile i oni mi ovako vraćaju?! Svađam se po Sarajevu i branim njihova prava, a oni nemaju poštovanja prema tome. Ovim putem izdajem direktno naređenje pripadnicima MUP-a, da naprave evidenciju prisutnih, te da sve ostale pohapse koji nisu bili tu. Ovo je izdaja koju nećemo tolerisati. Ako im se ne slavi ovaj praznik, nek idu u Federaciju pa tamo slave 25. novembar. Meni takvi Srbi ne trebaju u Republici Srpskoj”, stoji u depeši Milorada Dodika.

Svi koji budu uhapšeni, prijeti im od tri do pet godina zatvora teške robije i bez prava na pomilovanje.

“Jedini način da se stane u kraj ovoj anarhiji je čelična ruka i konkretan stav ove vlade. Mi nećemo tolerisati nikoga ko ne poštuje 9. januar i tačka! Nema rasprave i nema pregovora, bolje im je da se sami prijave policiji nego da ih gonim po gradu. Neka ovu moju opomenu shvate krajnje ozbiljno i nek se ne zezaju”, dodao je Dodik.

Vlasti RS će također imati problem sa smještajem svih zatvorenih, obzirom da na defile nije izašlo nekoliko stotina hiljada građana. Tako da se, u duhu ovog praznika, razmatra opcija ponovnog otvaranja logora za sve državne izdajnike po kojima je nekadašnja Vlada RS-a bila poznata u svijetu.