Redakciji Šatra stigla je tajno snimljena fotografija iz Banjaluke na kojoj je  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zajedno sa Simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije. Iako nije neobično da zvaničnici i ljudi iz političkog vrha posjećuju koncerte filharmonije, neobično je da posjećuju njihove probe i učestvuju u njima.

Fotografija upućuje da dva Dodika pokušavaju prisustvovati probi pri kojih se – tumači naš analitičar prof. dr Risto Prelivoda – vidi da se predsjednik RS priprema uporedo za dva nastupa.

Prema njegovom mišljenju, ova fotografija pokazuje da se Dodik priprema za zvanični nastup na inauguraciji, ali i za očigledni Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije, zakazan za 14. januar.

“Ova fotografija vidno upućuje da je predsjednik odlučio okupiti ono najbolje što muzička klasična scena Banjaluke ima trenutno – Banjalučku filharmoniju, kako bi mu pomogli da pripremi izvođenje američke himne na Trampovoj inauguraciji. O tome sam pisao upravo za Šatro prije nekih mjesec dana, i evo sada se pokazuje kao istinito. Ipak, ovo bi mogao biti i znak da se Dodik pokušavao kao solista ubaciti na Novogodišnji koncert, za koji dan”, rekao je Prelivoda.

Dodao je da ostaje da se vidi šta će se destiti, u narednim danima koji prethodne koncertu filharmonije. “Ne bi me začudilo da Dodikov plan uspije, jer već ima iskustva sa nastupima na bini Banskog dvora. Ipak, ovo je druga vrsta muzike i situacija je vidno drugačija. Veoma je čudno šta Dodik radi na koncertu filharmonije, a pogotovo šta radi sa Simfonijskim orkestrom. Dva Dodika sa Simfonijskim orkestrom su već više nego zabrinjavajuća”, zaključuje Prelivoda.