Afera oko ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu i dalje traje. Nakon optužbi koje su stigle iz Ukrajine da je ikona ukradena od njih, Dodik se tek nakon nekoliko stoljeća konačno očitovao o ovoj aferi.

“Ponovo sam bio na meti velikobošnjačke unitarističke politike, koja ima za cilj uništavanja Republike Srpske, Srba u ovoj zemlji i potkopavanju naših odnosa s bratskim zemljama. Činjenica je da sam se sastao s Lavrovom, ali mu ja nisam dao ikonu. To je još jedna od spletki koju je napravilo političko Sarajevo, zbog čega ja sad treba da ispaštam, ali neću. Dokazat ću da nisam kriv”, ljutito je objasnio Dodik.

Taj dan kada je Lavrov dobio ikonu, Dodik je bio s njim, ali kako tvrdi da u tom momentu nisu uopće bili u istoj prostoriji.

“Uhvatili su jedan perfidni trenutak kada sam otišao u toalet, Bisera Turković se zamaskirala u mene, uvela fotografa i na foru dala Lavrovu ukradenu ikonu. Tako su za nekoliko trenutaka napravili fotografiju i isparili se. Kada sam se vratio iz toaleta, primijetio sam da me Lavrov gleda s oduševljenjem, ali nisam mogao na prvu da provalim zbog čega. Ja ne osporavam da je ikona ukradena, samo što mu je ja nisam uručio već Bisera, koja se zamaskirala u mene”, dodaje Dodik.

Dodik također navodi da ima neoborive dokaze da je u tom trenutku bio u toaletu, a za svjedoke će dovesti korišteni toalet papir, wc dasku i vodokotlić, koji su bili prisutni u momentu kada je ušao u toalet.