Turniri društvenih inovacija, turniri poduzetničkih ideja, nagrade za najbolju poduzetničku ideju, seminari od poduzetništva, škole poduzetništva, novac iz grantova za poduzetništvo, poduzetnička ideja godine, te mnogi drugi poticaji za poduzetništvo stvorili su savršenu klimu, kako stoji u istraživanju MIT-a, za brisanje svih drugih zanimanja sa planete zemlje.

“Veliki broj poduzetnika i mladih ljudi koji se žele baviti poduzetništvom (op.a. biti gazde i direktori) pohađa škole, seminare i turnire za poduzetništvo kako bi došli na ideju za svoj vlastiti biznis, te kako bi ideju realizirali i preko noći se obogatili.” počinju svoj razgovor s nama iz istraživačkog tima MIT-a.

Inače, trenutno je među 12 najpopularnijih ambicija mladih, njih 10 vezano za poduzetništvo u različitim oblicima. Jedni imaju ambiciju da budu poduzetnici samostalno, drugi imaju ambiciju realizacije poduzetničke ideje s prijateljima i kolegama, treći su ambiciozni da se bave društveno odgovornim poduzetništvom i svojom idejom pomažu društvu, ali se 10 od 12 najvećim ambicija trenutno kod mladih svodi na to da budu gazde.

Istraživanje je pokazalo kako će, ako se ovaj trend nastavi, do 2036. godine biti izbrisana sva druga zanimanja. To za sobom vuče i druge probleme, koji će se pokazati kao posljedica sve učestalijeg poduzetvovanja. ‘’Ako mladi naprave firmu za čišćenje, neće imati ko raditi u njoj. Morat će sami biti i gazde i izvršavati usluge čišćenja svojim klijentima. Ako mladi naprave računovodstvenu firmu, morat će i sami voditi sve svoje klijente, jer će druge računovođe biti zauzete otvaranjem svoje firme. I tako unedogled sa svim profesijama.’’ pojašnjavaju problem MIT-jevci.

‘’U suštini, ako smo svi poduzetnici, onda niko nije poduzetnik. Ako si one man show, firma jednog čovjeka, ti nisi poduzetnik. Poduzetnišvo nije samo imanje firme koja je drugačija od onih drugi na tom polju. To je poduzimanje da se profesija i zanimanje konstantno uzdiže i napreduje. Poduzimanje da ono čime se vi bavite proporcinalno raste s vama, a da sa time proporcionalno raste i društvo.’’ istaknula je naša analitičarka Zorka Spojlić.

Razgovarali smo s nekoliko mladih poduzetnika koji ne dijele ovu ideju.

Ivan Č. iz Mostara je mladi poduzetnik koji se bavi dizajnom i nedavno je otvorio svoju kompaniju koja nudi usluge dizajniranja različitih print i web materijala. ‘’Pa ja sam to radio i ranije kao freelancer. Sada to radim kao firma. Imam jednog uposlenog, sebe, a mama mi malo pomaže i radi knjige, jer je ona to radila cijeli život. Drugačije je puno. Kad sam to radio sam, bilo je teže, nemate ljude oko sebe kako bi vam pomogli. Sada kada to radim kao firma, isto radim sam i nemam ljude koji bi mi pomogli, jer svi dizajneri koje znam imaju opet svoju neku firmu, ali eto drugačije je, ne znam ni ja kako.’’ kaže Ivan.

Almedina R. otvorila je ‘’Daycare’’ centar u Travniku. Kaže da je ranije po kućama čuvala djecu, ali je sada napredovala u ‘’Daycare’’ centar, gdje po kućama čuva djecu, ali sad kao firma. ‘’Imam četiri klijenta trenutno i radim s njihovom djecom kreativne radionice. Time se bavim otkako sam završila pedagogiju, već pet godina, ali tek pola godine kao poduzetnica. Pa mogu vam reći da jeste drugačije. Osjećam se kao da vraćam nešto društvu. Radim skoro isti posao, samo sad moram plaćati i poreze neke i slično. Ali eto imam firmu i nisam obična dadilja, već sam direktorica Daycare centra i čuvam djecu, jer eto, igrom slučaja, svi moji prijatelji i kolege s faksa imaju svoje neke vrtiće, moderne dječje igraonice i svatko ima sad svoju firmu, pa je teško oformiti tim.’’ završila je Almedina za šatro.info i poručila mladima da slijede svoje snove.