Na prekrasnim proplancima Zlatibora, uz povoljne vremenske uslove, idealnu prirodu, svježi miris baruta i opojni zvuk topovskih haubica, ove sedmice je organizovan prvi vojni rok za polaznike osnovnih škola. Projekat pod nazivom “i đedo ti je tako” ima za cilj zbližavanje i druženje djece iz svih krajeva Srbije.

“Mi smo ovo pokrenuli prvenstveno s ciljem promocije domaćeg turizma, druženja djece i kreiranjem kampa u kojem će da se druže, igraju i razmjenjuju ratna iskustva. Njima postaje poprilično dosadno boraviti u prirodi i šetati kraj potoka, morate im obezbijediti neke adekvatne aktivnosti. Došli smo na ideju da umjesto dosadnog boravka u prirodi, stvar napravimo malo zanimljivijom”, izjavio je Radovan Jeremija, organizator projekta.

Djeca će u sklopu sedmodnevnog boravka učiti osnove baratanje automatskim oružjem, kako funkcioniše topovska baterija, gerilsko ratovanje te kako uspješno držati grad pod opsadom.

“Ova kratka, ali konkretna obuka će im pružiti osnovna znanja i tehnike ratovanja. Interesovanje je zaista ogromno i to nas raduje. Najviše se djece prijavljuje u topničke vodove, i nas je zanimalo što, a oni su nam rekli što je sigurno, sigurno je. Samo oni najhrabriji upisuju diverzantske obuke i gerilsko ratovanje. Također, pored vojnih vježbi, svaki dan će biti predavanja iz logistike koja će obuhvatati osnovne tehnike propagandne obmane, osnovne oblike ratnog šverca i trgovine, kako prepoznati paravojnu formaciju te postratno preživljavanje u okolnostima kada je protiv vas podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti”, dodao je Jeremija.