Vrtoglavi porast cijena goriva iz dana u dan, doveo je građane u očajan položaj da su primorani nabavljati na sve moguće načine. Benzinske pumpe su toliko podigle cijene, da je jednostavnije prekršiti zakon i uzeti gorivo na crno. Tu se stvorila prilika za pojedine branše da razviju svoj biznis.

“Nove cijene goriva nam apsolutno idu u prilog, pogotovo ukoliko imate kombinaciju kao ja da uvezete jednu cisternu po nabavnoj cijeni, i onda je prodajete po malo nižim cijenama od one na pumpama. Marže su tolike da se danas više isplati prodavati benzin na crno nego kokain, što upravo i radim. Moram vam priznati da ne mogu osvojiti koliko ima posla, jedini je problem što je infrastruktura malo zahtjevnija zbog lagerovanja, ali snađe se čovjek za sve kada ima volje”, navodi Nijaz Ćiza, diler iz Sarajeva.

Nijaz je samo jedan od dilera koji je svoj biznis prilagodio trenutnim potrebama tržišta, a lagerovanje cisterne je bio najveći izazov.

“Imam ja vikendicu u Rakovici, tako da sam je tamo zakamuflirao i tu tankam gorivo. Naravno kada mušterija naruči ja pitam koliko litara želi, zatim naspem, natovarim u kombi i dostavim na dogovorenu lokaciju. Mene litar goriva izađe u nabavnoj cijeni oko 80 feninga, a isti prodam za tri marke. To su strašne zarade i nema problema ko sa bijelim oko transporta, dobavljača i ostalih peripetija. Ovako skinem jednu cisternu sa carine i vozdra”, dodaje Ćiza.

Građani se svi više odlučuju za ovu opciju, jer cijene goriva rastu iz dana u dan i navode da im nije žao ukoliko padnu murije.