Danas je zasjedala komisija svjetske ljevice koja je, između ostalih nagrada i priznanja, dodijelila i jednu koja je pripala Bosni i Hercegovini.

Naime, stranka Demokratska fronta – Željko Komšić iz BiH je pokupila prestižnu nagradu za najdesniju ljevicu na tlu starog kontinenta.

Ovo je prvi put da dodjeljujemo jedno ovakvo priznanje i želimo da kažemo da nam je drago da u našoj šarolikoj ponudi ljevičara imamo i jednu ovakvu partiju. Zašto? Pa zato što mi kao ljevica želimo da imamo što različitiju sliku ljudi u našim redovima i stoga je ovo još jedno od dostignuća naše lijeve ideje i političkog spektra koji mi zastupamo. Odlično je što ova nagrada ide nekome ko je iz tako male i nerazvijene zemlje, jer se i to slaže s našim vrijednostima. Valjalo bi da je gospodin Komšić još musliman i možda da je crnac, ali nema veze, to će doći s vremenom. Ono u čemu se ova partija istakla jeste da sve vrijeme priča o lijevim idejama i ljevičarskoj politici, ali sve vrijeme koalira sa desničarima i zato s ponosom mogu reći da je ova nagrada i više nego zaslužena”, rekao je James Red, predsjednik Udruženja ljevičara Evrope.

Za komentar na ovu vijest smo pitali i Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, koji je u kratkoj izjavi objasnio šta ova nagrada znači za njega, ali i cijelu državu.

“Svjedoci smo da ovakve svjetske i Evropske nagrade dolaze dosta rijetko u BiH. Stoga sam jako sretan što sam zaslužan za dovođenje jedne takve danas. Godinama se trudim i radim na tome da budem što je moguće više lijevo u retorici, a što više desno u djelima i nastupima na funkcijama koje obavljam. Tako da, mogu poručiti svim građanima da je ovo dokaz da se trud isplati”, kazao je Komšić.