„U 89% slučaja loše internet konekcije i njenom slabom dometu, po izlasku na teren uočeno je da su zidovi prostorije u kojoj je lociran ruter deblji od 25 cm, a u 10% slučajeva to su zidovi deblji od 38 cm“, podaci su istraživanja o dobroti konekcije koju je sproveo banjalučki provajder Blic Net.

Domaća stručna javnost ocijenila je njihovo istraživanje relevantnim, budući da je metodološki sprovedeno dobro i na relevantnom uzorku od 1500 stručnih izvještaja intervenata sa terena.

„Empirijski, ovo je jedno od najboljih istraživanja koja su u protekle tri godine sprovedena o kvalitetu i dobroti internet konekcije u BiH. Time je Blic Net pokazao ne samo veliku operativnosti, nego i društvenu odgovornost prema zajednici. Vidjećemo šta će se u doglednoj budućnosti desiti sa njihovim zaključcima, i hoće li to uticati na odluke imalaca internet konekcije da svoje prostorije prilagode tako da ispunjavaju osnovne uslove“, ocjenjuje Zorica Spojlić, naša društvena analitičarka.

Ostalih jedan odstvo slučajeva loše konekcije dolazi upravo sa ruralnih područja, navodi se u istraživanju.

„U ruralnim područjima, gdje ljudi koriste prednosti internet konekcije, zidovi na kućama prelaze debljinu od 51 cm, što govori da je kuća građena prema starim standardima“, naovodi se u istraživanju

Prema preporuci Blic.neta, što je jedan od zaključaka istraživanja dijelu koji određuje korake i smjernice za poboljšanje konekcije, objekte izgrađene u „socijalističkom“ i „austrougarskom“ stilu, potrebno je prilagoditi.

„Ne može se očekivati da imamo globalizaciju u IT tehnologijama, a da je nemamo u građevinarstvu. Ti procesi idu paralelno, i za dobru konekciju i raširenost signala potrebno ih je uskladiti. Stoga standardi nove gradnje treba da prate ove zaključke, a stara gradnja treba da se adaptira na njih. To je jedini način da svi zajedno uživamo dobru internet konekciju i brži prenos podataka“, zaključuju u Blic Netu.