Pored ličnih legitimacijskih dokumenata o osobi i dozvoli za vožnju, građani naše zemlje će od sutra morati imati i validni dokument sa tačnim podacima o boravku za vrijeme rata u BiH. Dokument pod nazivom “Đe si bio 92.”, usvojen je na inicijativu SDA, kako se više ne bi dešavale stvari da osobe koje su bile van BiH za vrijeme rata, danas u ovoj zemlji imaju neke privilegije.

“Ovaj dokument je jedini način kako bi konačno mogli kontrolisati neke stvari. Naravno da je bitno ko je ovdje bio u ratu a ko nije, i naravno da se te osobe ne mogu pitati kao mi, koji smo ovdje bili u ratu i jeli blato. Dokument će biti puna obaveza svih građana i morat će ih nositi kao što nose lične karte ili vozačke dozvole. U njima će tačno biti upisani svi dani koje ste proveli u ratu, na kojim pozicijama i u kojim formacijama. Naravno da se tu pikaju i civili, nevezano da li ste bili pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine ili ne, bitno je samo da ste bili tu. Ovako ćemo bolje kontrolisati stvari, a i trenutna koalicija koju predvodim se složila oko toga”, kaže Bakir Izetbegović.

Dokument ima za cilj da spriječi sve ljude, koji se sada nameću na političkoj sceni s nekim novim ideologijama, te u velikoj mjeri blokiraju patriotski blok.

“Imali smo mi u novoj koaliciji burnu političku historiju, niske udarce i loše periode, ali smo se sva trojica složila oko jedne stvari, a to je da smo bili u ratu ovdje i da nećemo dopustiti da nam neke pobjegulje diktiraju zemlju koju smo mi branili. Te neke koalicije kvazi građana i šatro demokratskog i prosperitetnog prefiksa ćemo ovako suzbiti, tako da neće više imati pravo ni da se kandiduju na izborima”, kaže Željko Komšić.

Policija će od sada uz redovne kontrole tražiti i ove dokumente, te će osobama koje imaju dokument a u njima piše da su tokom rata bili van zemlje, kazne za sve prekršaje biti duplo skuplje.