Iako naša zemlja ima prilično stabilnu klimu i ne toliko česte promjene vremena to se ove godine promijenilo. Prema informacijama iz hidrometeorološkog zavoda danas je u našoj zemlji zabilježene 589. promjena vremena od početka ove godine što je u neku ruku i novi svjetski rekord.

“Mi svakodnevno radimo na vremenskim prognozama i nekako nas ove godine uvijek vrijeme uspije iznenaditi. Iako naša zemlja nije sklona promjenama vremena izgleda da ćemo se do ove godine morati naviknuti za to. Jučer smo izračunali da se vrijeme promijenilo 589 puta ove godine što je sve iznenadilo. Nisu to bile promjene vremena od par stepeni nego se znala desiti promjena od dvadeset stepeni razlike u roku od par sati. Pozivam građane da se što prije naviknu jer će nas ovakvo vrijeme pratiti i u godinama koje su pred nama”, rekao je Refik Kišobran, glavni meteorolog hidrometeorološkog zavoda Federacije.

Najugroženiji ovim naglim promjenama vremena su svakako penzioneri i meteoropate koji su najavili velike proteste ako se ovakve promjene vremena nastave.

“Mene sve boli kada kiša malo padne, a ove promjene vremena me totalno ubijaju. Prije par dana su se izmijenila tri godišnja doba u jednom danu i ja nisam mogao da se pomjerim. Mislim da je 589 promjena za četiri mjeseca previše i da mi to nismo zaslužili. Ako se ovo ovako nastavi i ako nas zdravlje posluži mi ćemo napraviti proteste koji će biti nezapamćeni u BiH. Naš jedini uvjet je da se vrijeme malo stabilizuje”, rekao je Emir Fraktura, meteoropata iz Sarajeva.