Obilne padavine i poplave širom zemlje, nisu uništile duh naših optimističnih građana. Neki su čak odlučili iskoristiti ovu situaciju i napraviti nešto plemenito i korisno, kako bi građanima skrenuli misli s negativnih dešavanja.

“Naše naselje Buća Potok svake godine ima probleme s poplavom, čak i kada one nisu masovne u BiH. Tako da smo mi navikli da plutamo svake sezone i to nam je u jednu ruku postao i način života. Zato smo odlučili da ove godine organizujemo brzinski prvenstvo Evrope u vaterpolu u Buća Potoku, kako bi građanima pružili malo razonode, a i razvili turizam našeg naselja”, kaže Rifet Plovak, organizator takmičenja.

Na prvenstvu bi trebalo nastupiti oko 15 zemalja Evrope, a s obzirom na to da je u našoj zemlji vanredna situacija, trenutno se pronalaze načini kako da se takmičari prebace u našu zemlju.

“Postoji mogućnost da strane takmičare avionima prebacimo do Splita i Dubrovnika, pa da ih odatle transportujemo helikopterima ili amfibijama do Sarajeva. Na svu sreću imamo još vremena, jer su kiše najavljene i u narednim danima, a naša vlast svakako nije sposobna da preduzme određene korake kako bi ih spriječila. Tako da mi na poplave možemo računati sigurno do kraja decembra ove godine, što je odličan vremenski period za pravljenje prvenstva, složit ćete se”, dodao je Plovak.

Teren za prvenstvo će se prostirati od podvožnjaka pa sve do zgrade OBN televizije, što se smatra najvećim terenom za vaterpolo u svijetu.