Povodom Dana državnosti BiH, danas je isključivo neradni dan u Federaciji, s tim da se u pojedinim dijelovima ovog entiteta to pravilo i ne poštuje. U Republici Srpskoj pored samog ignoriranja praznika, oštro se gleda da li neko od stanovnika ga danas proslavlja.

“Danas je formirana specijalna komisija na nivou Republike, koja će obilaziti sva mjesta i gradove i praviti evidenciju. Napravili smo spisak svih registrovanih privrednih subjekata u svakom ulici u čitavom entitetu, a do kraja radnog vremena će naši timovi obići sve lokalitete i ustanoviti da li su svi uposlenici na radnim mjestima. Za one koje ne zateknemo, biće izrečena novčana i zatvorska kazna”, rekao je Mićo Rasista, predsjednik komisije za kontrolu slavlja praznika u Republici Srpskoj.

Inspekcija će ne samo uručiti pojedincu kaznu, već i vlasniku kompanije što je dopustio da njegov uposlenik ili uposlenica, proslavlja ovaj nepriznati praznik u Republici Srpskoj.

“Kazna za sve one koje ne zateknemo na radnom mjestu će iznositi 15.000 KM, kao i sedam dana pritvora. Poznata je činjenica da Republika Srpska kao tijelo, ne priznaje ovaj praznik i shodno tome ne smije niko slaviti. Za poslodavce koji dozvole da njihov uposlenik bude slobodan, slijedi kazna u iznosu od 30.000 KM. Timovi su već na svojim zadacima i mogu reći da kontrola ide svojim tokom, bez nekih većih problema”, dodao je Rasista.

Obzirom da je period pandemije koronavirusa, i da mnogi građani boluju trenutno, potrebno je da poslodavac da na pokaz potvrdu o bolovanju, i zbog kojeg razloga radnik danas nije na radnom mjestu.