MUP Kantona Sarajevo i Uprava Grada Sarajevo danas su započeli masovnu akciju uklanjanja grafita koji ne sadrže govor mržnje.

“Mi smo odabrali preko 500 lokacija, na kojima smo uvidjeli da se nalaze grafiti koji govore o ljubavi, nazivima bendova, citatima i likovima, koji apsolutno ne sadržavaju poruke mržnje. To je krivično djelo, i bespotrebno uzurpiranje površina koje možemo itekako adekvatno iskoristiti za dobre, poučne i jake grafite mržnje”, ističe Hilmija Šnjuhalo, portparol MUP-a Općine Centar.

Projekat je podržala i Vlada Republike Srpske, koja je pored materijalne, organizovala i volontere da očiste ovakve grafite.

“Sramota je da se nešto, što smo propisali Daytonom, tako transparentno krši. Mi smo postavili odličan sistem pat pozicije, gdje se stalno podižu nacionalne težnje i mržnja, te omogućavaju naše djelovanje u BiH. Imate primjer Republike Srpske, koja se zaista mora pohvaliti s grafitima nacionalističkog i šovinističkog sadržaja. Na svakom koraku se vide likovi, natpisi i parole, koje jasno daju do znanja da Hrvatima i Bošnjacima tu nije mjesto. Tako ćemo isto napraviti u Kantonu Sarajevo. Nema potrebe da furaju parole ljubavi i tolerancije kada se niko u ovoj zemlji ne voli”, ističe Zlatan Netrpeljivost, ataše za širenje nacionalne mržnje u BiH.

Murali poput onog koji su postavljeni u čast Karima Zaimovića i David Bowiea, biće zamijenjeni likovima poznatih generala iz proteklog rata.