Jučer je u Sarajevu urađena testna vožnja kombijem za Faletiće u sklopu medicinskog istraživačkog projekta “Nanin lijek”. Cilj je bio probati razbiti kamen u bubregu i eventualno implementirati ovu metodu kao novi standard u medicini.

Testnu vožnju smo započeli ispred Vijećnice a pacijent je u horizontalnom položaju zavezan za pod, tako otputovao do samog vrha Faletića. Urađen mu je snimak bubrega prije polaska, na kojem se jasno vidi kamen promjera pet milimetara, s kojim muku muči preko 20 godina. Po dolasku na destinaciju smo ponovo uradili kompletne pretrage i vidjeli da nema apsolutno nikakvih tragova da kamen nekada i bio u bubregu” kaže prim. dr. Ismir Feraget.

Projekat “Nanin lijek” bi mogao postati svjetski brend, obzirom da pacijent po jedinstvenoj cijeni karte u iznosu od 1,70 KM može brzo i efikasno razbiti kamen u bubregu.

“Pacijent se sada trenutno oporavlja i nije u mogućnosti dati izjavu. Bubreg mu je odlično, ali ima malo problema s mučninom, obzirom da znate kakav je put do Faletića još pogotovo ako uzmemo u jednačinu da ga je prošao u ležećem položaju. Ne samo da je eksperiment uspio na pacijentu, već je i vozaču ispala stara i oronula plomba, kako je svakako bila za zamjenu. Možemo slobodno konstatovati da je naša zemlja postala pionir u jednoj novoj vrsti liječenja koja će postati boom u svijetu”, dodao je Feraget.

S obzirom na kapacitete kombija, od sada će biti moguće paralelno izbiti kamen u bubregu grupi pacijenata prilikom jedne vožnje, što će svakako biti mamac i za strane pacijente, jer oni u svojim zemljama nemaju adekvatne puteve za razbijanje kamena u bubregu.