Krize identiteta Dragana Čovića iz dana u dan postaju sve gore. Nakon što je prije svega nekoliko dana održao govor u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji bi u najmanju ruku pohvalio i Ratko Mladić, Čović je od jutros okrenut probosanskoj politici.

“Od kako sam se probudio jutros, u glavi mi svira pjesma od Dine Merlina ‘Tamo gdje je sunce’. Ustao sam nekako patriotski raspoložen, ali na bosanski način. Dobio sam neku neopisivu želju da ponovo vežem zastave sa Bakirom Izetbegovićem i gradimo bosanski identitet, onaj izvorni i pravi. Imam ja ovako česte prenose, ali ovaj mi je najdraži, jer u konačnici to sam ja. Kada ostavite po strani politiku i sve probleme, ja sam ipak sin moje jedine domovine, Bosne i Hercegovine”, rekao je Dragan Čović, od jutros prvi u Bošnjaka.

Ne samo da mu neke stvari koje su mu smetale do jučer više ne smetaju, već želi da postane što radikalniji u isticanju toga. Naveo je da u potpunosti podržava Željka Komšića na narednim izborima.

“Iako smatram da je Komšić izdajica jer se deklariše kao Hrvat, a trebao bi se izjašnjavati kao bosanski katolik, podržat ću ga. Svi smo mi Bosanci i Hercegovci i tako treba da se nosimo. Neka se on slobodno naredne izbore kandidira kao član Predsjedništva iz reda Hrvata, ja ću ići na poziciju člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka jer se tako osjećam. Biti Bošnjak ili Bosanac je manje više slično, ali Hrvati i Srbi su domaći izdajnici kojima treba stati u kraj. Neka živi Republika Bosne i Hercegovina! Živio Alija i bosanska armija”, riječi su kojima je Dragan Čović završio razgovor sa nama jutros.

Čović je naredio da se sve šahovnice poskidaju po Hercegovini i postave zastave sa ljiljanima, i da se više ime Hercega-Stjepana Kosače ne smije lažno pripisivati Hrvatima, već da se mora vratiti bosanskom identitetu.