Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i glavni promicatelj evropskih vrijednosti u ovoj maloj državi na jugo-istoko-sjeveru Hrvatske.

Naime kako je Slovenija, uz još neke evropske zemlje, zabranila nastup Marka Perkovića Thompsona, gospodin Čović je odlučio pokloniti jedno imanje, tačnije poljanu Predsjednici Republike Hrvatske, kako bi mogla dovesti Thompsona kada god to želi. Osim Thompsona, kako kaže Čović, tu se mogu okupiti i branitelji Hrvatske, ali i ostalih hrvatskih dijelova koji baš i nisu u Hrvatskoj… još uvijek.

“Evo ja sam izdvojio tu jednu parcelu koju hoću da poklonim kolegici iz naše države matice za razvoj kulturnih događaja koji su zabranjeni u Evropskoj Uniji. Oni su nama nametnuli da promičemo evropske vrijednosti i mi promičemo, nema šta, ali oni nama isto ne daju da promičemo te neke naše vrijednosti malo u EU. To je malo nepošteno, ali eto mi ćemo se malo stisnuti s našim vrijednostima tamo, ali zato imamo Bosnu, jer kako kaže veliki umjetnik “Bosna će ti reći sve, odakle nam prezime” u jednoj glazbi. Jeste da je on to malo pomiješao, jer ono mi pjesma se zove ‘Bosna’, a mi smo većinom iz Hercegovine, ali eto umjestnička sloboda šta li”, navodi Čović.

Osim što je pravo hrvatski i u skladu sa promicanjem evropskih vrijednosti, Član Predsjedništva Dragan Čović se također pozvao na kolegijalnost kao razlog ovom potezu.

“Prije svega, zahvaljujem se kolegi i sunarodnjaku Draganu na divnoj gesti. Nama ovo stvarno znači mnogo jer na djelu vidimo hrvatsko zajedništvo, a i livada je stvarno super. Možemo se sastajati kad god to poželimo i da slušamo šta želimo, jer je prostor privatni, a i nalazi se na području Bosne i Hercegovine. To nije EU, tako da ovi iz Brisela ne mogu mnogo da urade”, rekla je Predsjednica Grabar-Kitarović.

Izgradnju potrebne infrastrukture na spomenutoj lokaciji su odlučili finansirati iz Udruženja vlasnika kladionica “Hendikep” iz Zapadne Hercegovine, gdje će vjerovatno osnovati eko selo, pod nasumično odabranim nazivom Herceg Bosna.

Čović je predložio da Thompson pjeva tu ako ne sedmično, onda barem jednom mjesečno.