Dugo očekivani sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, održao se danas u Mostaru. Na sastanku se razgovaralo oko mnogo tema koje koče formiranje vlade i formiranje koalicija, ali je najveći problem danas konačno priveden kraju.

Iako smo politički rivali, različitih ideologija, nacionalnosti i pogleda na uređenje Bosne i Hercegovine, uspjeli smo se dogovoriti oko pitanja Hrvata. Naime, ja sam iznio prijedlog koji je win-win situacija za obojicu, i drago mi je što je gospodin Izetbegović imao sluha i prihvatio ga bez razmišljanja. Svjesni smo činjenice da niti jedan narod neće dobiti u potpunosti ono što želi, te da će se uvijek morati nečega odreći. To je politika i to treba prihvatiti”, rekao je Dragan Čović.

Legitimni lider Hrvata je umjesto Herceg-Bosne, tražio treći mandat u Predsjedništvu BiH, što je Izetbegović podržao.

“Mislim da je bilo dosta Komšića na političkoj sceni, te da ga zajedničkim snagama konačno trebamo skloniti. On je tražio pomoć na narednim izborima, te ću svim silama apelovati Bošnjacima da ne glasaju za njega. Bitnija nam je Bosna nego članovi predsjedništva. Napravit ću sastanak sa svim hodžama u zemlji, te im reći da na hutbama pred naredne izbore, striktno govore protiv Komšića, kako Bošnjaci opet ne bi glasali za njega”, istakao je Izetbegović.

Tako je ljubav Dragana Čovića prema Herceg-Bosni, konačno kompenzirana još jednom kandidaturom… barem za sad.