Robert Prosinečki više nije selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Prekid suradnje s Nogometnim savezom uslijedio je nakon loših nastupa u kvalifikacijama za EURO 2020, gdje je BiH završila na četvrtom mjestu u grupi.

Njegov nasljednik pred sobom će imati izuzetno težak zadatak da s našom selekcijom izbori historijski plasman na smotru najboljih selekcija Europe.

Mediji se uveliko bave pitanjem tko bi mogao naslijediti Žutog na klupi Zmajeva. Već se pojavila i šira lista potencijalnih kandidata koji bi mogli preuzeti klupu naše selekcije. U cijelu priču su se uključili i politički predstavnici u BiH. Najviše se angažirao Dragan Čović, koji kaže da nasljednik Prosinečkog mora biti legitiman predstavnik hrvatskog naroda.

“Sušić je kao Bošnjak odradio svoj dio posla na Svjetskom prvenstvu. Sistemom rotacije predviđeno je da ga naslijedi Hrvat i došao je gospodin Prosinečki, koji je trebao završiti operaciju EURO. Međutim, ta priča još nije završena. Dakle, ne smijemo nasjesti na izbor nekog Komšića u nogometu. HNS predlaže da to budu neki ljudi koji su od struke i povjerenja HDZ-u, naprimjer Zdravko Mamić ili Miroslav Ćiro Blažević. Ne dozvolimo da opet dođemo u situaciju – NOT MY SELECTOR”, upozorava Dragan Čović.

Mnogo imena je u opticaju, od gotovo nerealnih Nike Kovača i Felixa Magatha, do Miroslava Blaževića, Duška Bajevića, Amara Osima, Sergeja Barbareza i Vinka Marinovića. U Nogometnom savezu nam je potvrđeno da i Bakir Izetbegović insistira da to bude neko od domaćih ljudi. On međutim preferira da se na širi spisak ubaci i imenjak njegovog rahmetli oca, trener FK Vrbanjuša Alija Braco Hadžiosmanović.

Kontaktirali smo i Milorada Dodika, interesiralo nas je i njegovo mišljenje. Kaže, Republika Srpska ima svog selektora. Narod mu je povjerio da upravlja svim procesima u Srpskoj, što on, kako tvrdi, uspješno radi već decenijama.