Tursku je pogodio razoran zemljotres, jedan od najvećih u historiji i sada cijeli svijet pokušava pomoći. Neke zemlje su poslale svoje spasioce da pomognu u pronalaženju zatrpanih osoba dok su druge zemlje poslale novčanu pomoć. Vlada FBiH dirnuta cijelom ovom situacijom odlučila se odreći 0,001% svoje zarade kako bi pomogli ovoj zemlji.

“Turska kao naša prijateljska zemlja je zaslužila da joj mi prvi priteknemo u pomoć u ovim teškim trenutcima koji su je zadesili. Svi znate kakva je ekonomija ovdje kod nas i mi jednostavno nismo mogli izdvojiti nekoliko miliona iz budžeta i poslati im. Ipak smo se dosjetili da se svi iz vlade odreknu samo 0,001% svojih primanja i skupljeni novac ćemo donirati direktno Turskoj. Na ovaj način ćemo skupiti dosta više novca nego što bi mogli uzeti iz budžeta i sve će ići mnogo brže”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Gospodina Novalić govorio je i o tome koliko bi novca Vlada FBiH mogla poslati Turskoj ako se svi odreknu 0,001% zarade.

“Pa tu se radi o ogromnoj količini novca. Nismo sve tačno sabrali, ali možemo okvirno reći da se radi o nekoliko milijardi maraka. Sa tim novcem sam siguran da će Turska uspjeti izaći iz ove krize i prebroditi ovu katastrofu. Možda to građanima sada to zvuči malo puno novca, ali ima nas dosta i velika su nam primanja. Realno gledajući mi nećemo ni osjetiti tih 0,001%, a nekome to naše malo može puno značiti. Ostajemo svim svojim mislima uz Tursku”, dodao je Novalić.