Nihad Uk danas je podnio ostavku na mjesto premijera Kantona Sarajevo i time započeo rekonstrukciju cijele Vlade KS. Ovaj potez spremno su dočekali članovi opozicione SDA koji su se sami ponudili da zauzmu vruće fotelje u Vladi Kantona Sarajevo.

“Najbolji potez gospodina Uka u ovom mandatu je bio ovaj što je podnio ostavku i mislimo da je to uradio ispravno. Sada su na redu i ostali da prate gospodina Uka i da svoje mandate prepuste nekom ko će zaista raditi posao. obzirom da su se ovi iz Trojke pokazali ovako kako su se pokazali mislimo da bi te sve mandata trebali predati članovima SDA. SDA je trideset godina vlada ovim kantonom i nikad se ništa slično nije desilo. Ovo je stvarno nedopustivo da se ovako vodi najveći kanton u državi. Mi već imamo raspoređene pozicije jer smo mislili malo unaprijed tako da građani neće ni osjetiti promjenu samo što će im biti puno bolje”, rekao je Bakir Izetbegović predsjednik SDA.

Prema neslužbenim informacijama ako SDA dođe na vlast u Kantonu Sarajevo novi premijer bi trebao biti Haris Zahiragić.

“Rano jutros me predsjednik nazvao i rekao da je ovaj mali Uk podnio ostavku. To je odmah izazvalo opštu mobilizaciju u našoj stranci jer se još uvijek nekako nadamo da bi mogli na vlast. U povjerenju mi je predsjednik rekao da bi je bio novi premijer što me jako obradovalo. Ja sam čovjek iz naroda i ja živim na Baščaršiji tako da neće biti nikakvih problema ako dođem na ovu funkciju. Nadam se samo da će ovi iz Trojke imati dovoljno razuma i propustiti nam pozicije”, rekao je Haris Zahiragić, član SDA.