Nestabilno vrijeme i česte padavine u našoj zemlji probudile su strah od velikih poplava. Civilna zaštita nove poplava je odlučila po prvi put spremno dočekati kako ne bi bilo većih posljedica kao do sada. Zbog toga je Civilna zaštita pozvala građane koji žive u rizičnim područjima da se već sada sami počnu evakuisati kako bi u slučaju velikih poplava olakšali posao spasiocima.

“Kiša pada već nekoliko dana i to je već znak za crveni alarm kada su poplava u pitanju. Moram naglasiti da ćemo poplave dočekati spremni, ali samo ako građani odluče surađivati. Apelujem na sve koji žive blizu rijeka, jezera ili potoka da se odmah evakuišu sami. Ako znate da ćete biti pogođeni poplavama nemojte čekati zadnji čas i onda kukati. Meni nikako ti ljudi nisu jasni koji čekaju da im voda dođe do tavana i onda još otežavaju posao spasiocima jer neće napustiti kuću”, rekao je Almir Veslo, šef tima Civilne zaštite za spašavanje čamcima.

Civilna zaštita izdala je stroga uputstva svim građanima kako cijeli proces evakuacije treba da teče.

Prije sve važna je dobra priprema, telefonom pozovite svu rodbinu i prijatelje i raspitajte se ko vas može primiti. Nakon toga uzmite sve neophodne stvari, ove ostale premjestiti negdje na visinu, idealno bi bilo ako imate nedovršeni sprat kuće. Na kuću također ostavite neki znak kako bi spasioci znali da niste tu i da nema potrebe da dolaze. Svi koji se budu pridržavali ovoga mogu biti sigurni, dok će oni koji se odluče biti u velikom problemu jer će biti prepušteni sami sebi”, dodao je gospodin Veslo.