Novootvorenom kinu CineStar u Sarajevu naredne sedmice bit će uručena međunarodna nagrada “Zlatni kalendar “ za najbolji tajming otvorenja objekta u historiji univerzuma. Ova prestižna nagrada dodjeljuje se od strane Europske komisije za bitna europska pitanja svake godine, a ovo kino će za svoje otvorenje koje je upriličeno u jeku globalne pandemije dobiti ovogodišnju prestižnu nagradu.

“Ova kompanija je bez konkurencije u ovogodišnjoj utrci i isto će zaista biti nagrađeno zato što su ovu nagradu zaslužili svojim radom, trudom i borbom. Otvorenje jednog kina gdje veliki broj ljudi istovremeno gleda film, u jednoj prostoriji i diše isti vazduh, bez da su prethodno testirani na prisustvo koronavirusa je zaista jedan korak vrijedan pažnje koji je uspio da nas fascinira. Ovakav tajming i ovakvu hrabrost rijetko ko ima i mi smo bili jednostavno primorani da ovogodišnju nagradu za najbolji tajming u historiji univerzuma dodijelimo predmetnom kinu. Mali broj firmi bi se odlučio na ovakvu vrstu otvaranja sala budući da se novi lockdown neizbježno bliži. Za našto ovakvo je potrebna velika hrabrost, ali i velika ludost, moram priznati. Nismo sigurni na koji način kino očekuje da ostvaruje prihode u narednom periodu, te se nadamo da će i ova nagrada kao i novčani stimulans koji ide uz istu doprinijeti njegovom održanju na sarajevskoj sceni bar do naredne godine. Ovakav slučaj zaista nije zabilježen u dosadašnjoj europskoj historiji i sumnjamo da će ga iko uskoro uspjeti da nadmaši” – izjavio je za naš portal direktor Komiteta za dodjelu nagrade Marko Kazaljka.

Kazaljka je u svom obraćanju pozvao i druga društva i firme iz Bosne i Hercegovine koji se planiraju baviti otvorenjima sličnog tipa da se prijave za učešće u ovom prestižnom takmičenju i naredne godine.