Najveće kino u Sarajevu, privremeno je zatvoreno zbog tehničkih problema prouzrokovanih prikazivanjem filma Toma. Velika dvorana Cineplexa puna je vlage, zbog čega je došlo do privremenog zatvaranja i sanacije.

“Kada smo gradili kino, niko nije računao na faktor masovnog plakanja ove vrste i da će se navući tolika količina vlage u prostoriju. Film Toma je pun na svim prikazivanjima, i jednostavno nismo imali dovoljno prostora i vremena da ugrijemo prostorije i pustimo svježeg zraka kako bi spriječili pojavljivanje vlage. Uzmite u obzir da su to prostorije koje nemaju prozora i imaju jako debele zidove, kako zvuk ne bi izlazio vani”, kaže Resul Platno, šef tehničke službe Cineplexa Sarajevo.

Prema procjenama, Cineplex bi mogao biti saniran za sedam dana, nakon čega će gledatelji imati priliku da pogledaju film u kinu ponovo.

“Obzirom da imamo ugovor na još tri sedmice, gledatelji će imati prostora u 14 dana da pronađu termin koji im odgovara i da pogledaju film. Kako bi spriječili da se ponovo nešto ovakvo desi, nakon sanacije dvorane ćemo staviti ogromni najlon preko poda da kupi suze, pojačati izolaciju zidova i ubaciti grijače, kako se vlaga ne bi ponovo vratila, a da se ne lažemo i dalje očekujemo litre i litre prolivenih suza tokom projekcije”, dodao je Platno.

Nakon sanacije uz svaku kupljenu kartu, gledatelji će dobiti po paket maramica partnera Violeta, a za one najemotivnije će biti obezbjeđen i lavor za suze.