Praksa u našoj zemlji je da se nakon izbora glasovi broje i po nekoliko mjeseci. To sve frustrira građane i političare koji ne znaju da li da slave ili ne. Zbog svega toga Centralan izborna komisija odlučila je uvesti novi poslovnik od narednih izbore. Kako su iz cika rekli nakon sljedećih izbora glasovi će se brojati samo mjesec dana.

“Ovo sve prelazi svaku mjeru dobrog ukusa i mislim da smo dosadili ljudima. Mi brojimo glasove po nekoliko mjeseci i još uvijek nismo sigurni ko je pobijedio na izborima, a ko ne. Međutim, to više neće biti tako, od narednih izbora brojimo glasova samo mjesec dana i to je to. Šta se za mjesec izbroji, izbrojalo se i kraj. Nakon mjesec brojanja objavljujemo konačne rezultate na koje nitko nema pravo žalbe. Mislim da je to fer i pošteno za sve kako kandidate tako i građane ove zemlje, oni zaslužuju poštene rezultate izbora u najskorijem roku”, rekao je Fahrudin Namet, član Centralne izborne komisije.

Građani su i više nego zadovoljni ovom odlukom CIK-a i smatraju da je to prvi korak ka normalizaciji izbornog procesa u BiH.

“Mislim i da je ovaj rok predug. To se treba brojati par dana i to je to. Koliko se glasova izbroji, izbroji se i to je to. Ovo je samo bezvezno trošenje resursa. Uzme se fino nekoliko glasačkih kutija iz cijele BiH i prebroje se ostalo se matematičkim formulama izračuna i dobiju se konačni rezultati. Mislim da je to puno bolja opcija”, rekao je Esad Formula, profesor matematike iz Sarajeva.

CIK je razmatrao prijedlog uvođenje elektronskog glasanja, ali je on odbijen zbog nemogućnosti krađe glasove odbijen.