Centralna izborna komisija danas je objavila informaciju da je završen prvi ciklus brojanja glasova, i da ovim rezultatima mogu okončati prvo polugodište. Nakon raspusta od nekoliko mjeseci započet će i novi ciklus.

“Mislim da imamo dovoljno glasova da strankama izračunamo ocjene na polugodištu. Svakako da će sve stranke i kandidati imati priliku pokazati dodatno znanje na popravnom ispitu u zimskom roku, ali ćemo ih blagovremeno obavijestiti o tačnom terminu. Iako u školama zimski raspust traje samo u januaru, mi smo odlučili da započne sada i traje sve do 10. februara, kako bi se mogli odmoriti kandidati ali i mi iz CIK-a. Prosjek sa polugodišta nije kraj glasanja ali mnogima daje dobru olakšicu”, navela je Sanela Dnevnik, predsjednica nadzornog odbora CIK-a.

Kandidati i stranke će imati priliku tokom zimskog odmora uzeti dopunsku nastavu, da vide gdje su kiksali u kampanji ali i tokom brojanja glasova.

“Nije samo bitno kakvo će oni znanje pokazati u toku kampanje, već i na koji način mobilišu svoje timove tokom izbornog procesa. Mi svakako da znanje najviše uvažavamo ali je isto tako jako bitan faktor i snalažljivost i improvizacija, što mnogim strankama nije pošlo za rukom. Džaba vam plan i program ukoliko nemate tim koji će vam omogućiti da ostvarite pobjedu na svim nivoima i u konačnici dobijete mogućnost da sve svoje planove sprovedete u djela”, dodala je Dnevnik.

Prema dosadašnjim rezultatima najbolji prosjek su ostvarili SDA i SNSD, te sa druge strane HDZ sa pozicijom iako nisu baš dominantni po broju glasova, biće involvirani na svim poljima, što je upravo produkt pametne igre i strategije mimo programa.