Saga oko prebrojavanja izbornih listića još uvijek se nije završila. Nestrpljenje građana doseglo je svoj vrhunac. Centralna izborna komisija usprkos tome danas je održala potresnu press konferenciju na kojoj je tražila izmjena zakona prema kojem se rok za objavu rezultata produžuje na jednu godinu.

“Ovi izbori su protekli dobro i u najboljem redu uz manje nepravilnosti koje možemo tolerisati. Krenuli smo sa brojanjem, ali vrlo brzo smo shvatili da će se brojanje odužiti. još uvijek nismo sigurni da ćemo uspjeti ispoštovati zakonski rok koji sada iznosi mjesec dana, tačnije do 02.11. da objavimo konačne rezultate. Izgleda da nismo toliko sposobni koliko smo mislili prije ovih izbora. Do sada je sve išlo kako treba, ali izgleda da nas nešto koči ove godine”, rekao je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije.

Gospodin Arnautović je nakon ove izjave tražio od nadležnih da se od sada rok za objavljivanje rezultata izbora produži ja jednu godinu.

“Očigledno je da nam je mjesec dana malo i zbog toga smatram da bi trebali promijeniti taj zakon. Razmišljali smo i shvatili da bi bilo najbolje da se rok produži na jednu godinu. Na taj način mi ćemo moći mirno i bez pritiska prebrojati sve glasačke listiće i objaviti rezultate. Nadam se da će vlasti uslišiti naš zahtjev i pomoći nam”, dodao je Arnautović.

Prijedlog zakona prema kojem se rok za objavu konačnih rezultata izbora pomjera na jednu godinu bi se trebao naći na glasanju odmah nakon formiranja vlasti.