Proces ponovnog prebrojavanja glasova i dalje traje u Bosni i Hercegovini, i ponovo su utvrđene brojne nepravilnosti tokom brojanja. Kako bi osigurali efikasno i brzo prebrojavanje, CIK predlaže da se ubuduće ono vrši u Njemačkoj.

“Ne umijemo mi ništa očigledno kako treba bez švabe, tako da ćemo od narednog ciklusa glasove brojati u Berlinu. Nema zaista smisla da bacamo ovolike količine novca na ponovne pokušaje a rezultate dobijamo manje-više iste. Ništa nismo postigli a potrošili smo ogromna sredstava, mobilisali veliki broj ljudi i opet ništa. Očigledno je do nas i do toga što smo se navikli da ne umijemo ništa sami, već čekamo da nam neko drugi pomogne u svakom procesu koji radimo”, navela je Munira Štembilj, predsjednica odbora za monitoring brojanja glasova Centralne izborne komisije.

Ukoliko ovaj ciklus ne bude prebrojan po svim standardima i nepravilnosti, CIK će i ovu turu poslati u Berlin na prebrojavanje.

“Ma brukamo se realno i bolje da smo ovo trećeg oktobra odmah organizovali i mirna Bosna. Nemoguće je koliko stranke i dalje pokušavaju ubacivati svoje ljude na ponovna prebrojavanja i sa kakvim problemima se mi susrećemo. Svaki put na novo imamo novi broj nevažećih listića i sve je više onih bez pečata, što jasno ukazuje da je došlo do podvaljivanja rezultata. Mi se u biti nikada nismo ni trebali osloboditi od okupacije Njemačke, jer bi stvari tekle bolje i progresivnije”, dodaje Štembilj.

Operacija “Sigurna kutija” će ubuduće jeftinije koštati Centralnu izbornu komisiju, uz transport i osiguranje puta, nego jedno prebrojavanje u Bosni i Hercegovini.